HISTÒRIA

La nostra experiència en l’apassionant món del vi s’inicia l’any 1949, quan Manuel Gómez, el meu pare, obre un local a Sant Cugat del Vallès (Carrer de Santa Maria) dedicat a la venda de vins al detall.

L’any 1992 es produeix un canvi generacional i d’orientació del negoci familiar. Inaugurem una botiga de vins, amb un extens ventall de marques i denominacions d’origen, que complementem amb un petit restaurant.

Passats uns anys, immersos entre els millors vins, decidim iniciar el projecte d’elaboració del nostre propi vi, és l’any 1998. Fem un estudi de les diferents denominacions d’origen, per conèixer la zona que millor s’adapti al caràcter que volem donar al nostre vi. Finalment, ens decantem per la Denominació d’Origen Qualificada Priorat, pel seu prestigi en l’elaboració de grans vins.

Realitzem la compra d’unes parcel·les al municipi de la Morera de Montsant, al lloc denominat Barranc de la Bruixa i, per planificar i dissenyar la plantació, comptem amb la inestimable ajuda i assessorament tècnic del prestigiós enòleg Joan Milà. El seu fill Eloi, té cura de l’elaboració i disseny dels vins. La primera anyada que vem eleborar va ser la del 2004.

LA FINCA

La vinya es troba al Barranc de la Bruixa dins el municipi de la Morera de Montsant al Priorat, Catalunya. És una finca orientada al sud amb una terra que es compon de diferents tipus de sòls: pedra calcària, grava, roques i, per descomptat, la pissarra llicorella.

La plantació està poblada per clons de baix rendiment, amb troncs estrets i glorietes elevades que requereixen menys reg i que donen un caràcter molt especial al vi se n’obté.

Durant el procés d’elaboració del vi, només fem servir el nostre propi raïm, collit principalment de vinyes de set i vuit anys d’edat, juntament amb algunes de més velles que ja estaven creixent allà quan vem comprar la terra.

Al mig d’aquest paratge hi trobem el nostre celler, sostenible, integrat en l’entorn i alimentat per energia solar i aigua de pluja. El 85% de les nostres instal.lacions estan enterrades a la terra, fet que ajuda a aprofitar la seva temperatura de 15º per estabilitzar-ne la de l’interior. La fusta de les portes, el formigó de les parets i la coberta plana amb pedra extreta de l’excavació, són materials que envelliran per acabar mimetitzant-se amb el paisatge de l’entorn.

D.O.C. PRIORAT

Maius Viticultors pertany a la reconeguda Denominació d’Origen Qualificada Priorat, a Catalunya, que abasta un territori petit, que no arriba a les 20.000 ha, amb només 1.600 ha plantades de vinya. La seva accidentada orografia, “cataclismàtica” en paraules de Josep Pla, converteix el conreu de la vinya en complicat, exigent i molt costós.

En aquest sentit, les vinyes produeixen poc si es compara amb altres zones vinícoles. Però l’esforç paga la pena, aquestes terres ofereixen un raïm excepcional que, en mans dels seus apassionats vinaters, s’ha anat convertint al llarg dels anys en uns vins reconeguts arreu del món pel seu marcat caràcter i la seva extraordinària complexitat.

Encara es poden trobar al Priorat, baixos d’algunes cases centenàries on viticultors i enòlegs treballen elaborant uns pocs milers d’ampolles, procedents de ceps plantats quan encara era pecat que les dones ensenyessin els colzes. Aquestes ampolles viatjaran a botigues privilegiades de Nova York, de Zuric o de Ciutat del Cap…

Antics i nous cellers, noves plantacions conviuen en aquest perit territori del sud de Catalunya en una clara aposta pel Priorat. Tot i no ser una terra fàcil, que no regala res, ha aconseguit seduir a entesos i entusiastes enamorats del raïm que donen els sòls de llicorella.